photo
Головна » 2018 » Березень » 16 » Створено унікальне «нанодерево» з надзвичайними властивостями
00:00
Створено унікальне «нанодерево» з надзвичайними властивостями

Дослідники з Університету Меріленда сьогодні вельми здивували наукову громадськість своїм новим унікальним винаходом - в гонитві за пошуком більш екологічно безпечного і ефективного матеріалу для забезпечення термоізоляції в самих різних масштабах, ними була вироблена так звана "нанодеревина", отримана зі звичайної деревини. Створена з тонких, прямо надрізаних шматків дерева і додатково поліпшений за допомогою зміни внутрішньої хімічної складової, даний деревний матеріал вийшов набагато міцнішим, гнучким і екологічно безпечним - стаття з цим винаходом вже була опублікована в науковому журналі Science Advances.

Як заявляє керівник дослідницького проекту, Лянбінь Ху, професор інжинірингу з Університету Меріленда, даний матеріал виходить досить легко, адже в природі існують всі необхідні базові компоненти для його створення - крім того, він відрізняється балансом гнучкості і міцності, що перевищує такий у стали приблизно о восьмій раз, що не може не дивувати.

Прагнучи поліпшити ізоляційні властивості деревини, фахівці вдалися до застосування проби наноцеллюлози - розміром всього в декілька нанометрів, цей змінений тип целюлози висловлює вкрай цікаві і корисні властивості. Наприклад, можливість швидко видаляти лігнін - речовина, що збирає тепло в деревині, а також гемоцеллюлозу. Видаливши ці складові в деревині за допомогою даного каталізатора, вчені виявили, що теплоізоляційні властивості такої зміненої деревини значно збільшилися.

Крім збільшеної ступеня теплоізоляції в цій нанодревесіне, фахівці також помітили деякі інші особливості. Наприклад, можливість додатково поліпшити відображають властивості поверхні наноцеллюлози, застосувавши молекули гемоцеллюлози, що дозволяє контролювати процес ізоляції. Разом з тим виріс показник екологічності застосування даного наноматериал, так як він володіє куди більш вираженою здатністю деградувати і засвоюватися в природі, що вказує на потенційну можливість його використання в будівництві будинків і різних будівель.

Категорія: Новини | Переглядів: 1855 | Додав: Yuri2 | Рейтинг: 4.0/2